Linkuri accesibilitate

O sută de mii de votanţi la prealegerile UDMR; candidaţi care îşi finanţează campania cu milioane din buzunar; UCM speră să adune 25.000 de adeziuni; totul pe fundalul împuţinării dramatice a maghiarimii - Judit Ferencz confruntată cu un noian de cifre


O sută de mii de votanţi la prealegerile UDMR din duminica trecută. Succesul Uniunii ! - tirează Romaniai Magyar Szo. UDMR face dovada de forţa sa mobilizatoare. Şi, totdată, de deschidere, înţelegere, înţelepciune - adaugă liderul UDMR Marko Bela in Szabadsag.

Prealegeri fraudate ! - titlu de primă pagină în Erdelyi Naplo. Din săptămânalul orădean aflăm că un candidat din Gheorgheni a încercat să cumpere voturi de la romii din oraş, oferindu-le în schimb câteva beri. Alte nereguli: La Borsec şi la Topliţa au votat şi români. Or, regulamentul UDMR nu permite acest lucru.

La Cluj însă, doi jurnalişti români au fost împiedicaţi să voteze la alegerile preliminare. De fapt, li s-a sugerat să se înscrie pe loc în UDMR, dacă totuşi vor s-o facă - aflăm din Szabadsag. Tot cotidianul clujean oferă informaţii legate de costurile prealegerilor. Nu aflăm prea multe detalii, doar că organizaţia judeţeană a UDMR "s-a încadrat în limitele propuse".

Avocatul Mate Andras Levente, care a obţinut un loc eligibil pe listele parlamentare, se destăinuie: pentru campania sa a scos din buzunar 30 de milioane de lei. Alţi colegi de-ai săi, mai de notorietate, cum ar fi senatorul Eckstein Kovacs Peter, a cheltuit doar 15 milioane.

O dată cu algerile, veni şi vremea reconcilierilor în serie. "Tokes - mediator între UDMR şi UCM" - scrie Kronika. "Se pare că vom reuşi să găsim o cale comună pentru alegerile generale" - spune episcopul reformat, citat de cotidian.

"Îmi face deosebită plăcere să dialoghez cu o personalitate de notorietatea lui Tokes, dar nu vad de ce ar trebui sa discut cu liderul, insignifiant, al UCM" - afirmă, în replică, Marko Bela.

În tot acest timp, UCM adună semnături pentru a putea participa cu liste proprii la alegeri. Sunt necesare 25.000 de adeziuni. Szilagyi Zsolt, lider al organizaţiei, continuă să spere că legea electorală se va schimba pe ultima sută de metri. "Raportul anual al Comisiei Europene ar trebui să îndemne Guvernul să nu împiedice participare UCM la alegeri" - susţine el, citat de Kronika.

Strângere de semnături şi la Sibiu. Forumul Democrat al Germanilor din România a decis să-şi trimită delegaţi atât în Camera Deputaţilor cât şi în Senat. Optimişti, liderii Forumului formulează în Allgemeine Deutsche Zeitung: "sibienii sunt trup şi suflet alături de noi".

Maghiarii sunt trup şi suflet alături de UDMR - cel puţin aceasta este concluzia formulată de liderii formaţiunii. Dintr-un sondaj realizat recent şi prezentat în Szabadsag reise: peste 80 la sută dintre maghiari votează cu UDMR. În topul de încredere al maghiarilor, organizaţia ocupă cel de-al doilea loc, imdeiat după Biserică. Mai mult, maghiarii se arată mai mulţumiţi cu situaţia economică decât cu câţiva ani în urmă - comentează şi Romaniai Magyar Szo rezultatele sondajului.

Şi totuşi: nu prea găseşti dascăli fericiţi în România - formulează Allgemeine Deutsche Zeitung. "Şi cu atât mai puţin dascăli germani" - îşi contiună ideea, prezentând o conferinţă despre educaţia în limba germană din România. Concluzia: pentru remedierea problemelor educaţionale trebuie elaborată a strategie.

O strategie pentru neam - cere şi editorialistul săptămânalului cultural A Het. Comentând conferinţa ce avut ca temă împuţinarea dramatică a maghiarimii, gazetarul arată: la noi încă nu se pot prezenta nici indicatori demografici fără a evoca Trianonul şi alte momente marcante ale istoriei. Cât priveşte scăderea numerică, "un ungur de bine nu se apropie fără vreo strategie de salvgardare naţională".
XS
SM
MD
LG