Linkuri accesibilitate

Complexul Oedip pe liste electorale şi natalitatea naţiunii propagată patern de un fost premier - Judit Ferencz întoarce foile presei maghiare şi germane


Liste electorale mai mult sau mai puţin complete cu taţi şi fii, cu vechi duşmani - subiecte de primă pagină în presa de limbă maghiară.

La Satu Mare, tată şi fiu pe listele pentru alegerile preliminare. Nici unul dintre ei nu este încântat de această situaţie – aflăm din Kronika. Kereskeny Sandor tatăl, actual senator UDMR se declară mânios să-şi reîntâlnească fiul pe liste electorale. „Nu se cuvine să faci aşa ceva” – intervine în rivalitatea familială şi primarul din Satu Mare, Ilyes Gyula. Kereskeny-fiul este însă de părere că nu este nimic ciudat în a-şi înfrunta tatăl în marea luptă electorală. Şi de familie.

Candidat-surpriză şi la Miercurea Ciuc – ne informează Hargita Nepe. Pe listele UDMR pentru alegerile preliminare se regăseşte ziaristul Szondy Zoltan, lider al formaţiunii rivale, respectiv al Uniunii Civice Maghiare. Şi Szondy se explică: în momentul în care numele lui a apărut pe liste nici nu fusese convins că doreşte să candideze. E adevărat, actele şi le-a depus în timp.

În timp ce mulţi se pregătesc de alegerile generale, alţii, învingătorii de la locale, îşi văd liniştiţi de treabă. Confruntă corupţia, spre exemplu. WWW.nudaspaga.ro – publicitate în Szabadsag pentru primarul clujean Emil Boc şi pentru anticorupţie.

Firmele liderilor UDMR din Bihor livrează lapte pentru şcoli – ne anunţă Kronika, bazându-se pe informaţii publicate în cotidianul orădean Reggeli Ujsag care spune că firma comună a preşedintelui consiliului judeţean, Kiss Sandor şi a viceprimarului orădean Biro Rozalia este cea care asigură lapte şcolarilor incluşi în programul guvernamental „Cornul şi laptele”. Kiss Sandor se explică: afacerea nu este ilegală. Iar dacă totuşi este, tot el va fi cel care va trebui să suporte consecinţele.

Şi cine suportă consecinţele dacă un fost premier îşi uită paşaportul în sertar ? Nimeni, pesemne. Ex-premierul Orban Viktor a intrat in România fără paşaport – titrează toate ziarele de limbă maghiară. Ajuns la graniţă, el şi-a dat seama că-şi uitase paşaportul acasă. Jenantă situaţie, dar soluţii există. Nu trebuie decât să intervină un ambasador, un consul general şi câţiva înalţi funcţionari ai diplomaţiei române.

Ajuns cu bine în România pentru a participa la o festivitate, Orban Viktor a dat şi interviuri. În săptămânalul Erdelyi Naplo fostul prim-ministru vorbeşte despre obligaţia fiecărui maghiar de a contribui la binele naţiunii. Cel mai simplu o poate face aducând pe lume copii. Orban Viktor le oferă scepticilor argumente. Când pleci dimineaţă la serviciu, e bine să pupi mulţi copii. Iar naţiunea va fi ca şi salvată.

Liderul UDMR Marko Bela propune alte măsuri de salvgardare a maghiarimii. În opinia lui nu trebuie decât bani. Într-un interviu publicat in Szabasag, preşedintele Uniunii se declară uimit şi mânios din cauză că autorităţile ungare doresc să micşoreze fondurile destinate maghiarilor din ţările vecine. Aşa ceva nu trebuie să se întâmple, afirmă Marko Bela.

Aşa, da. Reamplasarea statuii reginei Sissy la Oraviţa. Fără lupte politice, negocieri şi tergiversări. O ştire doar, în Allgemeine Deutsche Zeitung.
XS
SM
MD
LG