Linkuri accesibilitate

Markó Béla for president; preliminariile din PSD: praf în ochii proştilor; fabrica de ciocolată Kandia: praf şi pulbere - teme dezbătute în presa citită de Judit Ferencz


Markó Béla candidat la preşedinţia României – ziarele de limbă maghiară relatează, comentează, iau atitudine.

Lui Frunda György candidatura nu i-ar fi adus nici avantaje morale, nici avantaje materiale, drept pentru care a fost desemnat Marko – formulează săptămânalul Kisújság. Kronika publică un interviu cu liderul UDMR în care acesta afirmă că lui personal nu-i lipsea o astfel de sarcină, îi lipsea însă Uniunii.

Editorialistul cotidianului Haromszek susţine că desemnarea lui Marko este firească, căci ceilalţi politicieni propuşi nu-s tocmai potriviţi pentru candidatură. Însă – continuă editorialistul - nici Marko nu a dat dovadă de puteri integratoare, este deci greu de crezut că tocmai persoana sa îi va mobiliza pe maghiarii din România.

Mai departe merge Erdelyi Naplo arătând că, în cazul succesului la prezidenţiale, Marko va trebui să demisioneze din funcţia de lider al UDMR. Iar în cazul în care va câştiga în 2009 încă un mandat de preşedinte, Uniunea va avea să-i ducă dorul pentru o vreme mai îndelungată.

O altă temă prezentă în paginile ziarelor: alegerile preliminare. Cele din PSD şi cele din UDMR. Diferenţe şi asemănări.

Romaniai Magyar Szo aminteşte de vocile din PSD care cu numai patru ani în urmă susţineau că organizarea, de către UDMR, a alegerilor preliminare pentru întocmirea listelor electorale, este ilegală.

Iar acum, iată PSD-ul în toiul preliminarelor. Trecând în revistă neregulile, arătând cum, pe alocuri, au existat mai multe voturi decât votanţi, cotidianul conchide: practica democratică a organizării alegerilor preliminare este discreditată şi apare ca o simplă momeală electorală.

Nu este însă singura. Allgemeine Deutsche Zeitung se întreabă dacă facilităţile promise agricultorilor sunt de fapt subvenţii necesare sau fac parte din strategia electorală a PSD. Şi răspunde: prin „mana care cade din cerul partidului”, agricultura este menţinută în viaţă. Şi i se prelungeşte agonia.

În timp ce agricultura agonizează în toată ţara, în Secuime discuţiile legate de referendumul autonomei încing spiritele. Preşedinţii consiliilor judeţene din Harghita şi Covasna refuză să organizeze referendumul prin care locuitorii acestei zone ar putea opta pentru autonomie teritorială – aflăm din Haromszek.

Deputatul Brobely Laszlo susţine în Nepujsag că problema delicată a autonomiei trebuie soluţionată în altă manieră, adică prin reorganizarea regiunilor de dezvoltare. Deputatul Garda Dezso, citat de Erdelyi Naplo, spune - în contextul autonomiei - stop defrişărilor.

Nu de alta, argumentează Garda Dezso, dar fără de păduri autonomia secuiască nu-şi mai are rostul. Iar Marko Bela declară în Kronika: cei care cer referendum pentru autonomie se amăgesc, ne amăgesc şi îi amăgesc şi pe alţii.

Deputatul PSD Viorel Hrebeniciuc în schimb nu-i amăgeşte pe colegii săi care au formulat amendamente la legea electorală. După ce udemeristul Toro T. Tibor şi independentul Szilagyi Zsolt s-au plâns în repetate rânduri de prevederile restrictive ale actului, Viorel Hrebenciuc, citat de Szabadsag le zis-o verde în faţă: prevederile care îngreunează participarea organizaţiilor neparlamentare la alegeri au fost concepute tocmai cu scopul de a opri proliferarea nejustificată a organizaţiilor minorităţilor naţionale în legislativ.

Iar în final o ştire dulce-amară din Banater Zeitung: moartea unei tradiţii de 120 de ani, adică închiderea fabricii de ciocolată Kandia din Timişoara.
XS
SM
MD
LG