Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Potrivit lui Alexandru Tanase, unul dintre avocatii petitionarilor, prin decizia CEDO publicata astazi, Federatia Rusa este obligata sa le achite lui Alexandru Lesco, Tudor Petrov-Popa si Andrei Ivantic cate 120 de mii de Euro, iar lui Ilie Ilascu - 180 de mii de Euro. Republica Moldova a fost obligata sa le achite cate 60 de mii de Euro primilor trei membri ai asa numitului grup Ilascu.

Nu se cunosc deocamdata detalii ale deciziei CEDO, care are 200 de pagini si nici daca prin aceasta Rusia a fost recunoscuta ca tara care a agresat Republica Moldova prin implicarea fostei Armate a 14-a ruse in conflictul transnistrean.

Membrii grupului Ilascu au intentat un dosar la CEDO impotriva Rusiei si Republicii Moldova pentru violarea drepturilor omului in regiunea transnistreana, unde ei au fost condamnati de un tribunal al nerecunoscutei republici transnistrene pentru pretinse acte de terorism.

Republica Moldova a fost facuta responsabila pentru ca nu a reusit sa impuna masuri adecvate pentru a pune capat violarilor drepturilor omului, iar Rusia - pentru ca detine controlul de facto al teritoriul regiunii transnistrene prin dislocarea trupelor rusesti si a echipamentelor militare transmise separatistilor, se arata in plangerea la CEDO a grupului Ilascu.
XS
SM
MD
LG