Linkuri accesibilitate

Dezamăgire între fraţi – ceartă cu partidul de guvernămînt – un scop comun – catastrofa ecologică cea de toate zilele -/- Judit Ferencz spicuişte din temele presei minorităţilor


Săptămâna aceasta, reflecţii postelectorale şi dezamăgire în presa maghiară. Dezamăgire, pentru că fundaţia însărcinată cu administrarea, în România, a unor importante fonduri bugetare din Ungaria a decis să nu mai asigure publicaţiilor acces gratuit la fluxurile de ştiri ale agenţiei ungare de presă MTI.

De mai mulţi ani, nouă ziare de limbă maghiară, centrale şi locale, beneficiază de acest serviciu, dar Fundaţia Illyés a refuzat acum să mai scoată din buzunar 41 de milioane de forinţi pentru a asigura continuitatea, motivând că politica bugetară a noului ministru al finanţelor nu permite astfel de cheltuieli.

Cotidianul Krónika dedică multe articole şi două editoriale acestei decizii. Şi trage concluzia: faptul că ziarele nu vor mai primi ştiri de la MTI arată că Ungaria nu a reuşit să-şi contureze strategia naţională.

În schimb, UDMR şi-a prezentat strategia: „mergem cu cei care ne ajută”. Căci vicepreşedintele consiliului judeţean din Cluj, reales de acestă dată cu sprijinul partidelor din opoziţie, spune cu francheţe: „politica bazată pe relaţii personale determină, în mare măsură, succesul oricărui demers”. Reconciliant, el adaugă: „sper să treacă repede şi supărarea partidului de guvernământ”.

Reconciliant, consililul local din Sibiu, dominat de reprezentanţi ai Forumului Democrat German, alege doi viceprimari: unul PSD, celălalt al alianţei liberal-democrate – aflăm din Allgemeine Deutsche Zeitung.

În aceeaşi atmosferă de prietenie s-a desfăşurat la Sinaia şi conferinţa organizaţiei Project on Ethnic Relations, relatată de Romániai Magyar Szó. Vorbind despre îmbunătăţirea realţiilor statelor central - şi est-europene cu comunităţile maghiare, Markó Béla a prezentat încă o dată succesul înregistrat de UDMR la alegerile locale.

Formaţiunea are 186 de primari şi 2481 de consilieri locali. Ceea ce - recunoaşte şi liderul UDMR – nu înseamnă neapărat soluţionarea problemei minorităţilor, dar, oricum, e de bine.

Mai cu seamă pentru că aleşii formaţiunii dovedesc o lăudabilă tărie de caracter. Primarul din Miercurea Ciuc, citat de Krónika, povesteşte cu mândrie cum a refuzat el o mită de 300.000 de lei. Un vânzător ambulant îi ceruse favoruri, oferindu-i această sumă. Dar el a rămas de neclintit.

Ca şi grupul parlamentar al UDMR care l-a exclus pe deputatul bihorean Szilágyi Zsolt la doar câteva săptămâni după ce el demisionase din formaţiune, spunând că aceasta nu îl mai reprezintă.

O altă demisie în premieră este relatată de Népújság. La Timişoara minorităţile nu mai sunt reprezentate în consiliul local. Nici UDMR nu a reuşit să atingă pragul electoral de 5 la sută. Îi lipseau 24 de voturi. Asumându-şi eşecul, conducerea organizaţiei judeţene a demisionat în bloc.

Tot în bloc, senatorii UDMR votează un proiect pe care îl dezaprobă. Deşi sprijinit de reprezentanţii formaţiunii, planul de autonomie secuiască a fost respins de plen. Senatorul Puskás Bálint explică în Krónika: UDMR nu susţine proiectul, a votat totuşi în favoarea acestuia pentru că autonomia este un scop comun.

Scop comun se numeşte în Ungaria şi ideea, nu prea bine conturată, de a acorda cetăţenie maghiarilor de pretutindeni. Uniunea Mondială a Maghiarilor a strâns 250.000 de semnături necesare pentru organizarea referendumului pe această temă. “Nimic nu ne mai poate opri”- afirmă iniţiatorii, citaţi de Krónika. Poate doar politicienii, nu foarte entuziasmaţi de această idee.

În final, “catastrofa noastră ecologică de toate zilele” – după cum titrează Hermannstaedter Zeitung. Încă mai mor caii la Copşa Mică – scrie săptămânalul. Nu de foame, ci de iarbă. Otrăvită.
XS
SM
MD
LG