Linkuri accesibilitate

Judeţul Mureş: învingători în absolut toate taberele - Timişoara: înfrîngere FDG - Cluj: Szabadság întreabă retoric "De ce din nou I. Rus?" - o privire prin presa minorităţilor aruncată de Judit Ferencz


La începutul săptămânii ziarele de limbă maghiară sunt mai interesate de alegerile pentru Parlamentul European decât de alegerile locale. Cotidianul Háromszék anunţă: maghiara va deveni limbă oficială în PE, vorbită nu doar de cei 24 reprezentanţi ai Ungariei, ci şi de 2 delegaţi ai Partidului Coaliţiei Maghiare din Slovacia. Motiv de satisfacţie: din Krónika aflăm că unul dintre ei este originar din Transilvania.

Alt motiv de satisfacţie: rezultatele alegerilor locale în judeţul Mureş. Alegeri din care au ieşit cu toţii învingători. Cel puţin asta putem deduce din declaraţiile liderilor locali ai mai multor partide, citaţi de Népújság. Liberalii, spre exemplu, sunt mulţumiţi pentru că au obţinut cele mai bune rezultate înregistrate din 1937 încoace şi pentru că numărul reprezentanţilor formaţiunii în consiliul judeţean s-a dublat. Cuantificând entuziasmul reiese că liberalii vor avea patru consilieri judeţeni, faţă de doi, în ciclul precedent. Partidul Noua Generaţie care nu are termeni de comparaţie şi nici consilieri judeţeni şi-a exprimat la rândul său satisfacţia, iar Partidul Democrat, rămas fără reprezentant în consiliul local din Târgu Mureş consideră rezultatul ca fiind unul de-a dreptul istoric.

Mai realist, şeful staffului electoral al organizaţiei timişorene a Forumului Democrat German, vorbeşte despre înfrângere în Allgemeine Deutsche Zeitung. La Timişoara, unde trăieşte cea mai numeroasă comunitate germană din România, Forumul nu va fi reprezentat nici în consiliul local şi nici la nici la nivel judeţean. Deşi formaţiunea a obţinut de trei ori mai multe voturi decât în 2000, şeful de campanie admite: sporul se datorează în special rudelor electoratului stabil. „Cel mai greu ne este nouă, prietenilor şi apropiaţilor noştri” - rezumă el situaţia.

De la satisfacţie la dezamăgire şi mai departe, la mânie. Liderii Uniunii Civice Maghiare continuă să se declare ba învingătorii, ba marii perdanţi ai alegerilor la care n-au participat. Motivul mâniei este însă altul. Liderul UCM din Gheorgheni declară în Gyergyói Kisújság că foştii germano-secui care au încercat să se strecoare pe listele electorale ale Forumul Democrat German, sunt acum anchetaţi. El se plânge de metodele poliţiştilor care fac vizite inopinate şi percheziţii în casele membrilor formaţiunii. Discriminare – acuză liderul local al UCM.

Fără discriminare! – cere, în alt context, candidatul UDMR, la primăria din Oradea. Citată de Krónika, Bíró Rozália, cotată cu doar 20 la sută din sufragii, afirmă: nu doreşte discriminare pozitivă, nu doreşte să fie votată pentru simplul fapt că este femeie. Invocă alt atu: adversarul său, pedistul Petru Filip se află în fruntea oraşului de opt ani şi trebuie că se simte foarte obosit.

Neobosiţi par candidaţii din Cluj: Emil Boc şi Ioan Rus. Neobosit este şi cotidianul Szabadság în a-l susţine pe cel din urmă. „De ce să-l votăm din nou pe Rus?” - este titlul rubricii electorale. Principalul obiectiv preelectoral, cel de a-l înlătura pe Funar, s-a realizat, sunt deci necesare argumente noi.

Editorialistul ziarului le găseşte. Atât Rus, cât şi Boc au avut în ultimii ani ieşiri antimaghiare – spune el. Doar că Boc avut, totuşi, mai multe. Să nu vă faceţi, deci, iluzii, dar votaţi-l pe Ioan Rus – sună apelul său către maghiarii din Cluj.
XS
SM
MD
LG