Linkuri accesibilitate

Raportul Departamentului de stat despre situaţia drepturilor omului în Moldova


Într-o nouă ediţie a raportului anual al Departamentului de stat american despre starea drepturilor omului în lume, în capitolul destinat Republicii Moldova se arată că în 2003, conducerea de la Chişinău a respectat în general depturile cetăţenilor. Totuşi, au existat probleme în unele domenii, iar în Transnistria situaţia a fost proastă”.

Printre probleme sunt enumerate condiţiile grele din închisori, maltarea de către poliţie a unor persoane reţinute şi în special a romilor, urmărirea politicienilor şi unele restrîngeri ale libertăţii presei.

În Moldova s-au înregistrat de asemenea limitări ale dreptului de asociere, ale drepturilor unor culte de a se înregistra oficial, violenţe şi discriminări împotriva copiilor, femeilor şi romilor. Traficul de femei rămîne o problemă foarte serioasă – se mai arată în raportul departamentului de stat al Statelor Unite.

În ce priveşte situaţia Moldovei faţă de alte foste republici sovietice, trebuie spus că ea este singura ţară din CSI despre care raportul departamentului de stat spune că în 2003 a respectat în general drepturile omului.
XS
SM
MD
LG