Linkuri accesibilitate

Pe două voci către alegerile locale - Judit Ferencz spicuieşte din presa de limbă maghiară şi germană


Ziarele maghiare pe două voci, toată săptămâna. Vocea UDMR, şi vocea Uniunii Civice Maghiare, principalul rival al UDMR la alegerile locale. Cum legea-i obligă, liderii UCM s-au chinuit să strângă 25.000 de semnături de adeziune din 14 judeţe, necesare pentru a-şi putea depune listele. Iar UDMR a încercat din răsputeri să-i împiedice. Prin discreditare şi prin încercarea de a modifica formularele în ultimul moment.

Ziarele, tentate să se alinieze de o parte sau de alta. Astfel, Népújság îl citează pe deputatul UDMR Kelemen Attila care susţine că formaţiunea rivală strânge semnături de adeziune păcălind pur şi simplu populaţia. În Krónika, un lider al UCM ameninţă: „dl. Kelemen să facă bine şi să fie mai prudent”.

Romániai Magyar Szó susţine de asemenea că UCM recurge la metode neortodoxe, adunând semnături de adeziune prin licee. În Krónika un lider UCM afirmă că UDMR falsifică sondajele de opinie. Şi tot aşa, zile-ntregi. Până vineri, când toate ziarele ne anunţă că adversarul politic al UDMR şi-a depus totuşi listele, adunând peste 50.000 de semnături.

Liderii UCM afirmă cu satisfacţie: de-acum maghiarii din România nu vor fi simpli votanţi, ci chiar alegători. Programele electorale se mai lasă însă aşteptate. Despre UDMR ştim că se va concentra pe problemele sociale ale maghiarimii, dorind să creeze bunăstare pentru toţi. Cât despre candidaţii UCM, ei vor cam acelaşi lucru, dar exact invers.

Doritorilor li se mai creează alternative. Din Háromszék aflăm că în Baraolt, orăşel din Secuime cu populaţie majoritar maghiară, PRM va desemna un candidat la primărie. Acesta se numeşte Barabás László şi are idei bine conturate. „Numai într-o ţară curăţită de bogătaşi şi tovarăşi se poate trăi şi lucra cinstit” – sună îndemnul său la vot.

La Baraolt, candidatul PRM nu face prea multă vâlvă. Mulţi promit însă că vor face totul pentru a-l ţine departe pe Gheorghe Funar de fotoliul de primar al Clujului, dar fiecare vrea s-o facă după propria-i reţetă. Păreri exprimă şi presa. Spre exemplu cotidianul Szabadság consideră că participarea Smarandei Enache la alegeri nu face altceva decât să divizeze electoratul maghiar şi pe cel român deopotrivă.

Doar germanii din România nu se ceartă sau, cel puţin nu o fac în paginile ziarelor. Căci campania a început şi în presa de limbă germană. „Împotriva uitării” îşi intitulează Allgemeine Deutsche Zeitung articolul care prezintă şirul de succese înregistrat de primarul Klaus Johannis la Sibiu. Săptămânalul braşovean Karpaten Rundschau consideră participarea Forumului Democrat German la alegerile locale şi judeţene un „plan ambiţios, dar realist”.

Mai puţin optimist, Banater Zeitung exprimă în termeni statistici situaţia şvabilor din Banat. Aflăm că din 1992 şi până la recensământul din 2002 numărul lor a scăzut cu 50 la sută. Şi, mai spun liderii locali ai Forumului Democratic German, consiliului judeţean din Arad pare să ignore problemele germanilor din zonă.

O ştire ce în alte condiţii ar fi ocupat o mare parte a spaţiului editorial – cum, de altminteri s-a şi întâmplat în anii trecuţi – apare spre sfârşitul săptămânii, ascunsă în paginile interioare ale ziarelor de limbă maghiară. Este vorba de promisiunea Inspectoratului General al Poliţiei că, în scurt timp, se vor organiza examene pentru obţinerea permisului de conducere şi în limba maghiară.

Acum însă, vestea este umbrită. Nu doar de luptele premergătoare alegerilor, ci şi de pregătirea pentru festivităţile de duminică din Arad. Vineri, ziarele titrează: Statuia Libertăţii a fost reamplasată şi spălată! Este deci gata pentru dezvelire.

Amănunte din Krónika: la ceremonie va participa un singur prim-ministru, şi anume cel ungar. Dar va fi prezent ambasadorul Uniunii Europene la Bucureşti, Jonathan Scheele. Vor mai veni la Arad demnitari, politicieni, jurnalişti. Cei care vor statuia şi cei care o detestă.
XS
SM
MD
LG