Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Prin interpusi, partea americana pare dispusa acum sa neocieze, atit cu sunitii din centrul tarii cit si cu siiti din sud, inceptarea luptelor.

Primele discutii, relateaza corespondentul Europei Libere Mark Baker, au inceput la Falluja – centrul revoltei sunite. Negocierile, aflate intr-o faza incipienta, au fost lansate de Consiliul irakian de guvernare, numit de administratorul American al tarii.

Scopul este negocierea unui armistitu, fie si temporar. Nu este evident cu cine negociaza partea Americana: pina acum, rebelii fusesera descrisi drept “loialisti fedaini, membri ai partidului Baath sau teroristi internationali”.

Comandantul fortelor americane din Irak, generalul Ricardo Sanchez a confirmat negocierile de la Falluja: “La cererea Consiliului de guvernare am suspendat operatiunile miliatare. Am suspendat ofensiva pentru a permite desfasurara unor discutii – initial legate de ajutorul umanitar pe care guvernul irakian vrea sa-l acorde civililor din Fallujah” – a precizat generalul Sanchez intr-o conferinta de presa. El a adaugat ca daca aceste discutii aduc rezultatele scontate, Statele Unite ar fi dispuse sa accepte si deschiderae unor negocieri mai ample.

Situatia se repeta si in sudul Irakului – unde fortele americane se confrunta cu revolta unor membrii ai majoritatii siite.

Intre timp, mediile arabe relateaza ca unul din apropiatii clericului siit Moqtada al Sadr a fost eliberat de trupele americane. Hazem al Araji fusese retinut in aceasta dimineata, la Baghdad si interogat timp de mai multe ore.
XS
SM
MD
LG