Linkuri accesibilitate

Instituţii de stat date în judecată de trei organizaţii neguvernamentale


Trei organizaţii din societatea civilă au dat în judecată mai multe instituţii ale statului - între care Guvernul şi cele două Camere ale Parlamentului - pentru că nu au primit răspunsuri la cîteva solicitări în baza Legii 544/2001 a liberului acces la informaţiile publice.

Reprezentanţi ai Fundaţiei pentru o Societate Deschisă (FSD), Institutului pentru Politici Publice (IPP) şi Centrului de Resurse Juridice (CRJ) au anunţat că au cerut, în baza Legii 544/2001, mai multe informaţii referitoare la cheltuirea banilor publici, la criteriile de standardizare şi clasificare a informaţiilor sau chiar la componenţa unor anumite structuri ale statului.

Renate Weber, preşedintele FSD, a precizat că, din cele aproximativ 15 procese intentate unor instituţii publice, în acest moment nu mai sînt pe rol decît şase, două fiind cîştigate în instanţă. Ea a spus că FSD şi CRJ au cîştigat procesele cu Ministerul Justiţiei şi cu Institutul Naţional de Statistică, ambele instituţii fiind obligate de instanţă să dea curs solicitărilor ONG-urilor.

În restul cazurilor, structurile statului au răspuns solicitărilor societăţii civile imediat ce au primit citaţia de chemare în judecată, a precizat ea.

"Am dat în judecată şi Guvernul României, pentru că premierul Năstase şi secretarul general al Executivului, Eugen Bejinariu, au refuzat să furnizeze informaţii privind activitatea economică a soţiilor, copiilor şi a altor rude ale lor. Procesul este pe rol", a mai spus preşedintele FSD, Renate Weber.
XS
SM
MD
LG