Linkuri accesibilitate

Chişinău: Curtea Constituţională stabileşte la 4 ani mandatul preşedintelui CSJ


Curtea Constitutionala din Republica Moldova a stabilit ca mandatul presedintelui si vicepresedintilor Curtii Supreme de Justitie trebuie sa fie de aceeasi durata - adica de 4 ani - ca si cel al conducerii instantelor judecatoresi inferioare.

Decizia este o interpretare a normei constitutionale care nu preciza perioada pentru care seful statului numeste in functii presedintele si cei 2 vicepresedinti ai Curtii Supreme de Justitie.

In opinia mai multor experti, acest lucru aducea atingere principiului separarii puterilor in stat si, implicit, independentei justitiei. Lipsa unui termen percis al mandatului putea insemna ca persoanele din conducerea Curtii Supreme de Justitie se puteau afla in aceste functii pe viata sau pentru o singura luna.

Importanta stabilirii unui termen fix este si mai mare daca se tine cont ca presedintele Curtii Supreme de Justitie este, conform legislatiei, si presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, iar cei doi vicepresedinti devin si ei, la numire, in mod automat, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. In acest fel, stabilirea unui termen fix al mandatului, deschide calea spre promovare in aceste functii si a altori judecatori.
XS
SM
MD
LG