Linkuri accesibilitate

Centrala electrică de la Cuciurgan cumpărată de compania ruso-belgiană Saint Gidon Invest


Compania ruso-belgiana “Saint Gidon Invest” a cumparat centrala electrica de la Cuciurgan, controlata de autoritatile separatiste de la Tiraspol, contra sumei de 29 de milioane de dolari, angajandu-se sa investeasca in 4 ani 161 milioane de dolari, sa repare 9 din cele 12 blocuri generatoare de energie electrica, precum si sa asigure cu energie electrica auto-proclamata republica nistreana.

Compania ar mai urma sa majoreze volumul de energie produsa pana la 6 miliarde de Kw/h anual in 2009 si sa ridice, pana in acelasi an, salariul mediu al angajatilor intreprinderii pana la 250 de dolari lunar.

Contractul de vanzare - cumparare urmeaza a fi semnat pana la finele anului curent, compania belgiana urmand sa intre in posesia pachetului de 100% din actiunile centralei dupa achitarea integrala a costului acestora.

Agentia oficiala de la Tiraspol, Olvia-press, scrie ca oferta unei companii americane nu a fost examinata, deoarece aceasta nu a depus intregul pachet de documente solicitat de comisia de concurs.

In acelasi timp, oferta comuna a monopolistilor rusi Gazprom si RAO ES (Retelele electrice din Rusia), a fost respinsa din cauza conditiilor inacceptabile propuse de acestea. Potrivit ministrului economiei de la Tiraspol, Elena Cernenco, Gazprom si RAO ES au cerut cedarea centralei contra datoriilor acumulate la gazele naturale livrate regiunii din Federatia Rusa.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG