Linkuri accesibilitate

Majorarea drastică a plafonului minim de capital pentru instituţiile de învăţămînt private din Moldova


Parlamentul Republicii Moldova a majorat astăzi plafonul minim al capitalului statutar pentru instituţiile de învăţămînt private de la doar cîteva mii de lei moldoveneşti, pînă la un milion de lei (aproximativ 770 de mii de dolari).

Aceşti bani trebuie să se afle pe contul instituţiilor particulare de învăţămînt superior şi mediu de specialitate pentru a întruni condiţiile de obţinere a acreditării şi licenţei de activitate. Capitalul statutar minim pentru instituţiile de învăţămînt secundar a fost stabilit la o jumătate de milion de lei, iar pentru celelalte instituţii, inclusiv de învăţămînt preşcolar şi primar – la 300 de mii de lei.

Ministerul educaţiei de la Chişinău consideră că prin aceste modificări “se va face ordine” în învăţămîntul privat, inclusiv prin creşterea responsabilităţii faţă de calitatea procesului de studii.

Grupurile parlamentare de opoziţie au criticat dur proiectul de lege votat de majoritatea comunistă, calificîndu-l drept o lovitură gravă aplicată învăţămîntului privat, întrucît nici o instituţie de acet tip existentă în prezent în Republica Moldova nu va putea întruni condiţiile impuse pentru obţinerea licenţei şi acreditare.

În plus, unii reprezentanţi ai opoziţiei au apreciat că legea votată de comunişti ar însemna, practic, şi desfiinţarea învăţămîntului confesional, întrucît sub incidenţa acestei legi vor intra şi toate instituţiile de învăţămînt ale cultelor religioase din ţară, inclusiv cele deschise cu scopuri caritabile, cum ar fi orfelinatele sau şcolile de pe lîngă lăcaşele de cult.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG