Linkuri accesibilitate

Va avea Afganistanul o constituţie săptămîna viitoare?


În Marele Consiliu Afgan, adunarea tribală tradiţională Loya Jirga, continuă disensiunile cu privire la viitoarea Constituţie a Afganistanului. La zece zile de la începerea lucrărilor adunării, adepţii sistemului parlamentar au dat dovadă de o oarecare flexibilitate, arătîndu-se dispuşi să ia în considerare un sistem mixt, prezidenţial şi parlamentar în acelaşi timp.

Dar preşedintele Hamid Karzai continuă să respingă introducerea unui astfel de sistem mixt, el afirmînd că afganii trebuie guvernaţi printr-un sistem în care Preşedintele ţării să deţină prerogative largi.

Căpetenii militare din nordul ţării şi delegaţi din aceeaşi regiune a Afganistanului – majoritatea etnici uzbeci şi tadjici din Alianţa Nordului, care i-a ajutat pe americani să îi îndepărteze de la putere pe talibani -- se pronunţă în favoarea unui Parlament suficient de puternic pentru a putea menţine sub control acţiunile Preşedintelui.

În cadrul Loiei Jirga a fost înfiinţat un „comitet al reconcilierii”, care ar urma să-şi încheie activitatea astăzi. Potrivit lui Hamid Karzai, la începutul săptămînii viitoare, Afganistanul va avea o nouă Constituţie.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG