Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


„Doamnelor şi domnilor, Saddam Hussein a fost arestat. Este o zi mare în istoria Irakului. Timp de decenii, sute de mii de irakieni au avut de suferit de pe urma acestui om crud. Zeci de ani, Saddam Hussein i-a asmuţit pe irakieni unii împotriva altora. Zeci de ani, el a i-a ameninţat şi atacat pe vecinii Irakului. Arestarea lui Saddam Hussein este o ocazie pentru membrii fostului regim – fie ei militari sau civili – să-şi înceteze opoziţia” - a declarat Paul Bremer, administratorul american al Irakului.

La aceeaşi conferinţă de presă, comandantul forţelor americane din Irak, generalul Ricardo Sanchez a dat detalii despre operaţiunea care a dus la captuarrea lui Saddam Hussein: „Seara trecută, la aproximativ ora 8 ora locală, militari din divizia a patra infanterie, împreună cu forţe speciale ale coaliţiei, au dus la îndeplinire operaţiunea „Zorii Roşii”. Nu au fost răniţi şi de fapt în timpul operaţiunii nu a fost tras nici un foc de armă. După capturare, Saddam Hussein a fost cooperant”

Generalul Sanchez a mai spus că Saddam a fost găsit într-un bordei săpat în pămînt în apropiere de oraşul irakian Tikrit. Corespondenţii internaţionali relatează că operaţiunea a avut la bază o informaţie primită de la un irakian, iar capturarea fostului liderului irakian s-a petrecut extrem de rapid, la doar trei ore de la primirea informaţiei respective.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG