Linkuri accesibilitate

Kofi Annan pledează pentru creşterea contribuţiei internaţionale pentru Afganistan


Secretarul general ONU Kofi Annan cere comunităţii internaţionale să decidă dacă îşi va mări contribuţia pentru Afganistan sau dacă e dispusă să se expună riscului unui eşec în această ţară. Avertisementul a fost lansat cu prilejul prezentării raportului anual al Secretarului ONU dat publcităţii ieri la New York.

Prezentînd raportul, subsecretarul ONU pentru operaţiunile de menţinre a păcii ale Naţiunilor Unite, Jean Marie Guehenno a afirmat că următoarele 12 luni sînt esenţiale chiar critice în cadrul procesului de impunere a unui guvern democratic în Afganistan.

Raportul lui Kofi Annan susţine că acest proces este afectat negativ de criminalitatea necontrolată, de continuarea confruntărilor tribale şi de traficul ilegal cu narcotice. În context, raportul liderului ONU pledează pentru organizarea unei noi conferinţe internaţionale după modelul celei de la Bonn de acum doi ani care a lansat democratizarea Afganistanului.

Documentul respectiv reţine însă şi cîteva aspecte pozitive, menţionînd înte altele faptul că aproape 830.000 de copii afgani au fost integraţi în acest an în sistemul de învăţămînt şi de asemenea că 2 milioane şi jumătate de persoane beneficiază acum de ajutoare pentru repatriere.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG