Linkuri accesibilitate

Reuniunea UE de la Neapole: divergenţe în privinţa Constituţiei Europene


Miniştrii de externe ai Uniunii Europene s-au întîlnit la Neapole pentru a doua zi consecutiv pentru a discuta asupra proiectului de constituţie europeană.

Ministrul german de externe Joschka Fisher a declarat presei că s-au înregistrat progrese în discutarea cooperării în domeniul apărării, dar continuă să existe puncte divergente în privinţa unor modificări constituţionale necesare pregătirii extinderii Uniunii Europene de anul viitor.

Ministrul britanic de externe Jack Straw a anunţat că planurile marii Britanii, Franţei şi Germaniei de a crea o forţă militară a Uniunii Europe independentă de NATO vor fi urmărite în contiuare, dar că miniştrii de externe consideră că NATO este în continuare principalul mijloc de garantare a securităţii ţărilor din Uniune.

Ministrul grec de externe George Papandreu a spus că principala chestiune care ridică încă semne mari de întrebare este aceea a dreptului de vot al ţărilor membre.

“Cred că ar putea fi de fapt cel mai mare obstacol în prezent, dar am speranţa că vom avea o Uniune cu un sistem clar de votare şi care să fie înţeles de cetăţenii noştri” - a spus şeful diplomaţiei de la Atena.

Spania şi Polonia au declarat că vor continua să ceară ca drepturile de vot asupra căora s-a căzut de acord prin tratatul de la Nisa din 2000 să nu fie modificate în noua constiuţie europeană.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG