Linkuri accesibilitate

Haga: recursul procesului intentat generalului sîrb Krstici


Tribunalul penal pentru crime de război în fosta Iugoslavie începe două zile de audieri în cadrul recursurilor înaintate faţă de condamnarea generalului sîrb Radislav Krstici. Krstici este prima persoană condamnată pentru genocid de Curtea de la Haga.

El a fost găsit vinovat pentru masacrele de la Srebreniţa din 1995 şi în 2001 a primit o pedeapsă de 46 de ani de închisoare. Generalul a primit de asemenea o condamnare pentru crime împotriva umanităţii. Atît acuzarea cît şi apărarea au făcut recurs în dosarul Krstici. Procurorii consideră că pedeapsa e prea mică şi solicită condamnarea pe viaţă. La rîndul lor, apărătorii încearcă să elimine acuzaţia de genocid.

În enclava Srebreniţa din Bosnia cu 8 ani în urmă au pierit circa 7000 de musulmani majoritatea bărbaţi – executaţi sumar de trupele sîrbe care au ocupat zona. Comanda acelor trupe aparţinea lui Ratko Mladici şi Radislav Krstici. Episodul Srebreninţa e considerat cel mai grav asasinat în masă petrecut în Europa după cel de-al doilea război modial.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG