Linkuri accesibilitate

Vladimir Voronin consideră prematură semnarea memorandumului rus


Preşedintele Vladimir Voronin consideră prematură semnarea memorandumului propus de Ministerul rus de Externe la 15 noiembrie privind reglementarea diferendului transnistrean înainte de a fi acceptat de structurile europene şi în primul rând de către Organizaţia pentru Cooperare şi Securitate în Europa, OSCE - se arată într-un comunicat al serviciului de presă al preşedinţiei moldovene difuzat la prînz.

Preşedinţia de la Chişinău a calificat însă planul propus de Federaţia Rusă drept “un rezultat al compromisului real dintre părţi". Principiile federaţiei asimetrice, se mai arată în comunicat, elementele polilingvismului, mecanismele de funcţionare a instituţiilor democratice, stipulate în proiectul Memorandumului, corespund plenar intereselor Republicii Moldova. Însă un document de o asemenea importanţă strategică nu poate fi adoptat în situaţia în care există rezistenţă dintr-o parte sau alta”.

Moldova a fost mai aproape ca niciodată de începutul reglementării în dimensiuni reale a problemei transnistrene. Acest lucru a devenit posibil datorită poziţiei constructive şi echilibrate a Federaţiei Ruse, care a dorit sincer să instaureze pentru totdeauna pacea pe pământul moldav.
XS
SM
MD
LG