Linkuri accesibilitate

Dmitrii Kozak: Memorandumul rusesc de reglementare a conflictului transnistrean este rezultatul unui compromis


Adjunctul şefului administraţiei de la Kremlin, Dmitrii Kozak a declarat la Chişinău că Memorandumul rusesc de reglementare a conflictului transnistrean, avansat acum câteva zile, este un rezultat al compromisului politic maxim între Chişinău şi Tiraspol şi, ca orice compromis, nu poate fi perfect.

“Ambele părţi ar dori să-l concretizeze dar sperăm că acesta va fi totuşi semnat de preşedintele moldovean Vladimir Voronin şi liderul de la Tiraspol Igor Smirnov şi adoptat de cele două legislative” - a mai adăugat Kozak. Daca acest lucru nu se va întâmpla, discuţiile sterile pe marginea soluţionării conflictului transnistrean vor continua încă 10-15 ani.

Kozak a mai spus că însuşi preşedintele moldovean Vladimir Voronin a fost cel care a solicitat în luna iulie curent sprijinul consultativ al Federaţiei Ruse în elaborarea unui document de federalizare a Republicii Moldova.

Potrivit oficialului de la Kremlin, gestul unilateral al Rusiei nu compromite formatul pentagonal al negocierilor pentru reglementarea conflictului transnistrean, Ucraina şi OSCE urmând să participe la elaborarea noii constituţii a statului federativ moldovenesc şi la monitorizarea viitorului referendum pentru acceptarea federalizării.

Memorandumul de reglementare a conflictului transnistrean prevede constituirea unei federaţii asimetrice, în care Transnistria şi Găgăuzia figurază ca subiecţi ai viitoarei federaţii, cu o Constituţie proprie şi o proprie putere legislativă, executivă şi judecătorească.
XS
SM
MD
LG