Linkuri accesibilitate

Hamas şi Jidahul Islamic dispuse să poarte tratative pentru un nou acord de încetare a focului


Principalele două grupări militante palestiniene, Hamas şi Jidahul Islamic au acceptat să participe la începutul lunii decembrie în Egipt la tratative pentru o eventuală nouă încetare a focului. Decizia a fost anunţată în cadrul unor consultări care au avut loc ieri în Gaza între reprezentanţii celor două grupări militante şi o delegaţie de mediatori egipteni. Precedentul armistiţiu acceptat de militanţi nu a fost recunoscut de Israel şi s-a încheiat după doar 7 săptămîni.

Cu o zi în urmă, preşedintele Statelor Unite şi-a reafirmat decizia de susţine ideea creării unui stat palestinian viabil în condiţii de securitate pentru Israel. În context, George Bush a cerut israelienilor să nu submineze foaia de parcurs - planul internaţional de pace - “ridicînd ziduri şi bariere şi extinzind colonii în teritoriile ocupate”.

Şeful diplomaţiei israeliene Silvan Shalom a declarat că Israelul este hotărît să continue construirea imensei centuri de securitate care izolează Cisiordania. Partea palestiniană califică respectiva construcţie un rapt teritorial, în vreme ce Israelul susţine necesitatea barierei cu argumente ce ţin de securitatea naţională.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG