Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


şi îi reţin la baza militară Guantanamo Bay din Cuba. Astăzi se aşteaptă ca pacifiştii să organizeze la Londra cea mai mare demosntraţie de protest faţă de politica anglo-americană în Irak. Aseară în faţa palatului Buckingham poliţia a arestat mai mulţi protestatari din rîndul sutelor de demonstranţi care au manifestat pe parcursul întregii zile, inclusiv în timpul dineului oferit de Regina Elisabeta II în onoarea lui George Bush şi a primei doamne a Statelor Unite Laura.

În aşteptarea demonstraţiilor de astăzi, mii de poliţişti sînt în alertă pe străzile capitalei Marii Britanii. Coaliţia “Opriţi Războiul” mizează pe prezenţa a sute de mii de persoane astăzi în cadrul unui amplu protest faţă de politica anglo-americană din Irak. În cadrul acestui miting, pacifiştii pregătesc între altele o parodiere a modului în care a fost demolată statuia lui Saddam Hussein din centrul Bagdadului. Ei vor doborî simbolic o statuie a preşedintelui american pe care o vor lega cu o frînghie de un tanc din carton de culoare roz.

Helen John, unul dintre organizatorii manifestaţiei de azi de la Londra, a declarat pentru Europa Liberă: “Poporul acestei ţări, campania pe care o ducem se concentrează asupra a ceea ce s-a întîmplat în Irak. A fost vorba despre ceva complet ilegal, iar suferinţele provocate oamenilor de acolo se datorează hotărîrii domnului Bush de a pleca la război, sprijinit de domnul Tony Blair, care nu numai că a făcut extrem de puţin pentru a opri ceea ce s-a întîmplat, dar a activat incredibil de intens pentru a conferi legalitate războiului”
XS
SM
MD
LG