Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Despre aceasta a anunţat ministrul Afacerilor Externe al României, Mircea Geoană, într-un interviu acordat televiziunii PRO-TV Chişinău. Potrivit lui, Bucureştiul a reuşit să convingă Uniunea Europeană că introducerea unui regim de vize în relaţiile cu Republica Moldova este prematură pînă în anul 2007, cînd România ar urma să facă parte din spaţiul Schengen.

Începînd cu anul viitor însă, Bucureştiul va fi nevoit să ia măsuri de precauţie şi să aplice pentru cetăţenii Republicii Moldova care vor să calatorească în Romania acelaşi tratament la care sînt supuşi românii care vor călătorească în ţările Uniunii Europene. Mircea Geoană a subliniat că românii care calatoresc în străinătate s-au conformat mai demult acestor restricţii şi le respectă inclusiv atunci cînd merg în Republica Moldova.

Pe de altă parte, autorităţile de la Chişinău au declarat că nu au fost înştiinţate în mod oficial despre intenţiile Bucureştiului şi că nici măcar nu au fost iniţiate negocieri în această problemă. Surse guvernamentale romanesti au declarat Europei Libere că problema este încă în discuţie la ministerul afacerilor externe şi la cel de interne.

Potrivit lor, în acest moment nu s-a luat nici o decizie prin care cetăţenii Republicii Moldova vor fi obligati să prezinte la frontiera româna dovada solvabilitatii minime pe durata sejurului, adica suma de 500 de Euro, justificand şi scopul călătoriei, acest lucru urmînd să se decidă, la nivelul guvernului român, pînă la data de 1 ianuarie 2004. Aceleaşi surse au precizat că aceasta nu este o decizie emoţională, ci una politică şi este urmarea cererilor Uniunii Europene, în care România speră să fie primită în anul 2007.
XS
SM
MD
LG