Linkuri accesibilitate

Preşedintele Radei Supreme Litvin speră ca liceele ucraienene care au funcţionat în România în secolul trecut să-şi reia activitatea


Preşedintele Camerei superioare a Parlamentului ucrainean Vladymyr Litvin s-a arătat nemulţumit de acţiunile statului român în vederea asigurării drepturilor minorităţii ucrainene. "Unicul liceu ucrainean care există în România are doar 11 clase, nu are bibliotecă şi sală de lectură", a spus Litvin, într-o conferinţă de presă, apreciind că "este cam puţin" pentru asigurarea drepturilor acestei minorităţi. El şi-a exprimat speranţa că liceele ucraienene care au funcţionat în România în secolul trecut îşi vor relua activitatea.

Preşedintele Radei Supreme a ţinut să prezinte o serie de date referitoare la acţiunile statului ucrainean în vederea asigurării drepturilor minorităţii române din Ucraina. El a menţionat existenţa unui număr de 94 de şcoli la care predarea tuturor obiectelor de studiu se face în limba română, precum şi faptul că la mai multe universităţi din Ucraina se pregătesc cadre didactice pentru şcolile româneşti.

Litvin a mai afirmat că, în zonele în care românii locuiesc în număr mare, bibliotecile sînt "completate" permanent cu manuale şi cărţi de literatură în limba română. Programele de televiziune în limba română însumează peste 500 de ore pe an, iar cele de radio peste 300, a mai spus el, adăugînd că în 106 parohii din Ucraina se desfăşoară slujbe religioase în limba română.

Preşedintele Senatului Nicolae Văcăroiu a spus că Romania este apreciată de Consiliul Europei pentru abordarea problemei minorităţilor. Văcăroiu a adăugat că este de acord cu propunerea lui Litvin ca Parlamentele celor două ţări să facă permanent o monitorizare în această direcţie.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG