Linkuri accesibilitate

Alegeri parlamenatare anticipate în Serbia?


Guvernul Serbiei condus de Zoran Zivkovici se reuneşte într-o sedinţă extraordinară pentru a analiza oportunitatea convocării de alegeri parlamenatare anticipate. Coaliţia de guvernămînt de la Belgrad a pierdut recent majoritatea parlamentară după ce Partidul Social Democratic a hotărit la sfîrşitul săptămînii trecute să susţină o motiune de cenzura a opozitiei.

Vorbind în cadrul unei reuniuni a coliţiei sale politice, Zivkovici a spus că în acest moment nu mai este posibilă aplicarea reformelor pe care guvernul său le-a promis la preluarea mandatului. Mass media sîrbeşti au lansat deja şi cîteva posibile date pentru organizarea anticipatelor. Se vorbeşte despre 28 decembrie, dar a fost menţionată şi luna ianuarie 2004.

Sîrbii sînt chemaţi duminică la vot pentru alegerea preşedintelui. Din cauza prezenţei scăzute la urne, anul trecut au eşuat două tentative de alegere a şefului statului. După ce în decembrie i-a expirat mandatul de cinci ani, ultimul preşedinte al Serbiei Milan Milutinovici s-a predat Tribunalului penal internaţional pentru crime de război în fosta Iugoslavie.
XS
SM
MD
LG