Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin aşteptat la Vatican


Preşedintele Rusiei Vladimir Putin se întîlneşte azi la Vatican cu Papa Ioan Paul al Doilea. Liderul de la Kremlin a promis înaintea acestei vizite că îi va încuraja pe ortodocşi şi catolici să îşi îmbunătăţească relaţiile şi să renunţe la suspiciunile reciproce care au dominat perioada post-sovietică.

Putin se află în Italia pentru a participa mîine la summitul UE-Rusia. Summit pe a cărui agendă sînt incluse consultări asupra aşa-numitelor arii comune de interes convenite cu prilejul reuniunii anterioare din luna mai.

Este vorba despre economie, securitate internă şi externă, precum şi despre un alt capitol în curs de perfectare – cercetarea, ştiinţa şi educaţia. Diplomaţi ai UE sînt citati de agenţiile internaţionale cu declaraţia că vor fi de asemenea puse în discuţie chestiuni privind drepturile omului, evoluţiile din Cecenia şi afacerea Hodorkovski.

Reamintim că magnatul petrolului rusesc, Mihail Hodorkovski, este arestat la Moscova sub acuzaţia de fraudă şi evaziune fiscală. Numerosi comentatori consideră că arestarea lui Hodorkovski este motivată politic, ştiut fiind faptul că acesta a finţat opozanţi ai lui Vladimir Putin în perspectiva alegerilor parlamenatre din decembrie. Comentînd indirect cazul Hodorkovski, liderul de la Kremlin a declarat că oamenii de afaceri din Rusia “trebuie să înveţe să respecte legea şi să-şi plătească taxele”.
XS
SM
MD
LG