Linkuri accesibilitate

21 de partide şi alianţe înscrise la alegerile parlamentare din Georgia


Georgienii sînt chemaţi azi la urne pentru alegerea celor 235 de membri ai legslativului de la Tbilisi. 21 de partide şi alianţe sînt înscrise în cursă. Pragul pentru intrarea în parlament este de 7 procente.

Pe lîngă votul pentru listele propuse de partide, electoratul trebuie să se pronunţe şi în legătură cu iniţiativa de a reducere din 2007 a numărului de fotolii parlamentare la 150 faţă de cele 235, cîte există acum.

În competiţie participă grupul pro-prezidenţial “Pentru o Georgie Nouă”, în vreme ce opoziţia concurează cu diverse grupări între care blocul condus de preşedinta parlamentului de la Tbilisi, Nino Burdzhanadze şi cel al preşedintelui consiliului municipal din Tbilisi, Mikhail Saakashvili.

Opoziţia grupează de asemenea stînga sub numele de Partidul Muncii, iar un alt actor semnificativ este preşedintele republicii autonome Ajara, Aslan Abashidze, lider al Partidului Renaşterii.

Votul de astăzi este un pas important în cadrul tranziţiei către o nouă configuraţie a politicii georgiene care se va naşte o dată cu părăsirea puterii în 2005 de către actualul preşedinte Eduard Shevardnadze.
XS
SM
MD
LG