Linkuri accesibilitate

Circulară BEC privind utilizarea urnelor mobile


Biroul Electoral Central a trimis duminică după-amiază, o circulară către Birourile Electorale Judeţene şi prefecturi cu precizări privind utilizarea urnelor mobile, în urma sesizărilor privind folosirea ilegală a acestora - a declarat reprezentantul PD în Biroul Electoral Central, Ioan Onisei.

Potrivit lui Onisei, în document se precizează că urnele mobile pot fi utilizate numai la solicitarea directorilor de unităţi sanitare sau a persoanelor netransportabile. Deputatul a invocat articolul 40 din Legea 3/2000, care conţine reglementări în acest sens. Referitor la utilizarea urnelor mobile, preşedintele BEC, judecătorul Constantin Furtună, preciza, cu cîteva ore mai devreme, că situaţia în care alte persoane decît solicitanţii folosesc urna mobilă nu este o ilegalitate, dar această formă de exprimare a votului "nu trebuie transformată într-un obicei".

Purtătorul de cuvînt al BEC, Ştefan Mateescu, a declarat că utilizarea urnei mobile în alte situaţii decît cele prevăzute de lege va fi sancţionată. El a precizat că toate sesizările primite de BEC pe această temă au fost trimise la Parchet pentru a fi verificate. Ioan Onisei a spus că s-au înregistrat 15 astfel de reclamaţii.
XS
SM
MD
LG