Linkuri accesibilitate

Jacques Chirac speră să convingă Londra de necesitatea unui sistem de apărare UE


Preşedintele francez Jacques Chirac a declarat că va continua să încerce să-l convingă pe premierul Tony Blair să accepte planurile pentru crearea unui sistem de apărare independent al Uniunii Europene. Vorbind la summitul de toamnă a al Uniunii care are loc la Bruxelles, Chirac a declarat că fără Marea Britanie, apărarea europeană nu va fi foarte coerentă şi că el nu are de gînd să renunţe la iniţiativele de apărare în cadrul Uniunii.

Statele Unite consideră că Uniunea Europeană pune în pericol Alianţa Nord Atlantică promovînd propiile sale iniţiative în domeniul apărării, inclisiv planul de construi un cartier general independent. Chirac afirmă însă că aceste iniţiative respectă întrutotul angajamentele NATO. Jacques Chirac: „Dorim o cooperare structurată care să ne permită să creăm o apărare europeană ce va fi, pe de-o parte, deschisă tuturor, şi e, pe de altă parte, total în linia angajamentelor noastre în NATO”

Premierul britanic Tony Blair a declarat azi la Bruxelles că nu va pune niciodată în pericol Alianţa Nord-Atlantică. Blair a spus că Uniunea Europeană poate crea o capacitate de planificare militară, dar nu ar trebui să înfiinţeze structuri de comandă militară.
XS
SM
MD
LG