Linkuri accesibilitate

Deficitul balanţei comerciale a Republicii Moldova


Volumul exporturilor din Republica Moldova a crescut în primele opt luni ale anului curent cu 25%, până la 470 milioane de dolari, în timp ce importurile au crescut cu aproape 30%, până la 802 milioane de dolari - a declarat ministrul moldovean al Economiei, Marian Lupu, la cea de a treia ediţie a Forumului exportatorilor, organizat de MEPO, Organizaţia de Promovare a Exporturilor din Moldova.

Deficitul mare al balanţei comerciale, de peste 330 de milioane de dolari, este, potrivit lui Marian Lupu, cauzat de creşterea consumului în Republica Moldova, pe baza transferurilor băneşti de la cetăţenii ce lucrează ilegal peste hotare. Valoarea acestora este estimată oficial la 500 de milioane de dolari anual, sumă echivalentă cu bugetul de stat.

Exportatorii moldoveni s-au plans reprezentanţilor Guvernului în legătură cu restituirea dificlă a TVA pentru mărfurile exportate, migrarea forţei de muncă peste hotare, povara impozitară, probleme ridicate în dialogul dintre oamenii de afaceri şi oficiali de mai mulţi ani.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG