Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Reprezentantul permanent al Republicii Moldova la Consiliul Europei(CE), Alexei Tulbure a cerut, în şedinţa Comitetului de miniştri al CE din data de 9 octombrie, medierea acestui for pentru "depăşirea divergenţelor existente" între Chişinău şi Bucureşti.

Conform comunicatului MAE, acuzaţiile referitoare la probleme care ar afecta dialogul bilateral şi ar “periclita existenţa statului moldovenesc" sînt anacronice şi contravin poziţiei extrem de clare a României care recunoaşte, respectă şi sprijină statalitatea Republicii Moldova.

"România îşi reafirmă încrederea în destinul european comun al ţărilor noastre independente şi suverane", precizează documentul. În opinia Ministerului de Externe de la Bucureşti, schimbarea bruscă de limbaj politic a reprezentanţilor Republicii Moldova este "expresia dificultăţilor persistente în gestionarea unor aspecte complexe de natură identitară şi politică".

Anterior, reprezentantul Republicii Moldova la Consiliul Europei, Alexei Tulbure declarase agentiei Mediafax ca ceea ce nemultumeste Republica Moldova este refuzul autorităţilor de la Bucureşti de a semna tratatul de bază dintre cele două state şi limbajul oficialilor români.

În ceea ce priveşte "limbajul", ambasadorul moldovean a precizat că "deranjează" noţiunea de "două state româneşti" ori sintagma "românii de dincolo de Prut" folosite de autorităţile române".
XS
SM
MD
LG