Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Kofi Annan a declarat reporterilor că documentul nu ţine seama de recomandarea sa ca irakienilor să li se cedeze puterea înainte de elaborarea constituţiei şi de organizarea alegerilor, în aşa fel încît procesul democratizării să fie independent.

La rîndul lor, diplomaţi ai Franţei şi Germaniei precizează că noua rezoluţie americană nu răspunde solicitărilor privind pe de o parte transferul rapid către irakieni al atributelor de suveranitate şi pe de altă parte de a se conferi Naţiunilor Unite rolul principal în coordonarea proceselor politice din Irak.

Potrivit reprezentantului Moscovei la ONU, această din urmă cerere este foarte importantă din perspectiva Rusiei, dar rezoluţia americană este în continuare analizată.

Proiectul american de rezoluţie prevede un tranfer gradual de putere către o administraţie irakiană interimară, însă nu conţine şi calendarul acestui proces. În plus potrivit aceluaişi document, Statele Unite îşi mentin controlul total al Irakului pînă la organizarea alegerilor.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG