Linkuri accesibilitate

Cercetările din Irak s-au soldat doar cu indicii asupra unor arme de distrugere în masă


Şeful echipei de inspectori americani care caută armele de distrugere în masă în Irak a anunţat că deocamdată astfel de arme nu au fost descoperite, dar cercetările vor continua. David Kay, care lucrează pentru Agenţia Centrală de Informaţii - CIA – a declarat reporterilor după audieri cu uşile închise în Congres că, deşi armele propriu-zise nu au fost găsite, echipa pe care o coordonează a descoperit în Irak un mare număr de indicii şi echipamente destinate construirii unor astfel de arme.

David Kay: “Pînă acum nu am descoperit armele. Aceasta nu înseamnă însă că am ajuns la concluzia că arsenalele respective nu au existat, ci ţinînd cont că Irakul este o ţară mare ca suprafaţă - înseamnă că nu am descoperit încă aceste arme. Dacă este să mă refer la ce am găsit, mă voi referi la indicii referitoare la cercetări în domeniul armelor de distrugere în masă şi echipamente ce nu au fost declarate experţilor ONU.

Este vorba despre echipamente pentru activităţi legate de armamentul chimic şi biologic, precum pentru cercetări în sfera rachetelor de luptă”. Intrebat şi despre eventualele arme nucleare, David Kay a precizat că, exceptînd cîteva indicii despre o tentativă rudimentară de a fabrica bombe atomice, nu a fost găsit nici un indiciu despre derularea unor programe militare nucleare.

Statele Unite şi Marea Britanie au justificat invadarea Irakului prin pericolul reprezentat de arsenalele de distrugere în masă controlate de regimul lui Saddam Hussein. Criticii soluţiei de forţă se întreabă dacă nu cumva cele două guverne au exgerat datele despre armele interzise ale Irakului pentru a justifica războiul.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG