Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Protestînd faţă de prezenţa militară străină, la Falujah, mii de persoane au participat la funeraliile unui adolescent despre care localnicii susţin că a fost ucis din greşeală de militarii americani. La nord de Bagdad o explozie avînd cauze necunoscute a aprins o conductă de transport petrolier.

Germania şi Franţa s-au pronunţat pentru un transfer rapid de putere în Irak de la coaliţia condusă de Statele Unite către irakieni. După convorbirile de la Berlin cu Cancelarul Gerhard Schroeder, preşedintele Francez Jaques Chirac a afirmat că un astfel de transfer de putere ar trebui să fie coordonat de Naţiunile Unite şi să se petreacă în doar cîteva luni:

“În Irak, ar trebui să evoluăm, cît mai repede cu putinţă, către o soluţie preponderent politică - un transfer urgent, sub controlul Naţiunilor Unite, al responsabilităţilor de guvernare către actualele autorităţi irakiene. Şi cînd spun „cît mai repede cu putinţă, mă gîndesc la luni, nu la ani.”

Şeful Casei Albe, George W. Bush a declarat că nu se aşteaptă la adoptarea în curînd a rezoluţiei ONU prin care Statele Unite solicită sprijin militar şi economic internaţional pentru refacerea Irakului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG