Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Negocierile au eşuat duminică din cauza divergenţelor dintre miniştrii statelor în curs de dezvoltare şi cei ai ţărilor bogate în legătură cu subvenţiile pentru agricultură. Conduse de Statele Unite ţările bogate nu au acceptat o reducere substanţială a subsidiilor – cerută de ţările în curs de dezvoltare.

Ministrul american al comerţului Robert Zoelick a declarat fără să nominalizeze însă că tratativele au eşuat din cauza că reprezentanţii unora dintre ţările membre au fost interesaţi mai degrabă de retorică decît de negocieri propriu-zise.

Cealaltă tabără care a încercat să obţină o reducere a subvenţiilor agricole şi ca efect un acces mai simplu pe pieţe, susţine că nu i-au fost ascultate cererile. În declaraţia finală a reuniunii de la Cancun se spune că eşecul tratativelor este un pas înapoi în eforturile de a conveni asupra unui nou pact comercial care - pînă în 2004 - să fluidizeze transferul de bunuri şi servicii peste barierele naţionale. O nouă conferinţă a miniştrilor din Organizaţia Mondială a Comertului va fi organizată la 15 decembrie.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG