Linkuri accesibilitate

Colin Powell la Bagdad: "Nu sîntem o forţă de ocupaţie"


Aflat într-o vizită la Bagdad, şeful diplomaţiei americane Collin Powell s-a declarat convins că în Irak democraţia va fi instaurată în pofida atacurilor zilnice împotriva trupelor coaliţiei conduse de Statele Unite şi a menţinerii deficienţelor în materie de securitate din această ţară.

Vorbind reporterilor la Bagdad, ministrul american de externe a spus că forţele Coaliţiei au venit ca eliberatori în Irak şi că nu vor rămîne aici mai mult decît va fi nevoie. Secretarul american de stat nu a precizat însă cînd forţele americane vor pleca sau cînd ar putea preda puterea irakienilor.

“Nu sîntem o forţă de ocupaţie. Am venit aici ca eliberatori - cu un mandat legal acoperit de dreptul internaţional. Istoria americană a ultimilor 50-60 de ani este cît se poate de clară. Am eliberat un număr de ţări, însă nu deţinem nici un metru pătrat în interiorul graniţelor acestor ţări, cu excepţia cimitirelor unde ne-am îngropat morţii” – a spus la Bagdad Colin Powell.

În timp ce şeful diplomaţiei americane avea întrevederi cu oficiali irakieni pro-americani, în apropierea localităţii Fallujah un convoi al armatei Statelor Unite a atins o bombă amplasată pe şosea incident soldat cu un militar american mort şi cu trei răniţi.

Powell a sosit la Bagdad de la Geneva unde sîmbătă a discutat despre viitorul Irakului cu omologii săi din ţările cu drept de veto din Consiliul de Securitate. Washingtonul a iniţiat o nouă rezoluţie ONU prin care cere comunităţii internaţionale să contribuie cu bani şi trupe la reconstrucţia Irakului. Dar discuţiile de la Geneva nu s-au soldat cu un acord asupra documentului iniţiat de autorităţile de la Washington.
XS
SM
MD
LG