Linkuri accesibilitate

Kofi Annan încrezător într-un consens între deţinătorii dreptului de veto în Consiliul de Securitate


Potrivit secretarului general ONU Kofi Annan, cei cinci membri permamenţi ai Consiliului de Securitate sînt de acord că puterea trebuie să le fie transferată irakienilor cît mai curînd posibil. Kofi Annan s-a arătat încrezător că un consens între cei cinci este esenţial şi că se poate ajunge la el.

Ministrul francez de externe Dominique de Villepin a propus ca rezoluţia iniţiată de americani să conţină un calendar pentru numirea unui guvern provizoriu la Bagdad în termen de o lună, urmată de redactarea unui proiect de constituţie pînă la sfîrşitul anului, şi de alegeri primăvara viitoare. Secretarul de stat american Colin Powell a calificat calendarul propus de de Villepin drept total nerealist.

Secretarul general al ONO a mai spus la Geneva că membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate consideră esenţială aplicarea în continuare a noului plan de pace pentru Orientul Apropiat, aşa-numita foaie de parcurs, şi că atît Israelul cît şi palestinienii au obligaţii potrivit acestei iniţiative pe care trebuie să şi le respecte.

Kofi Annan: „Membrii Consiliului şi-au reafirmat sprjinul faţă de foaia de parcurs a Cvarterului pentru Orientul Apropiat şi au recunoscut că ambele părţi au obligaţii potrivit acestui plan pe care trebuie să le îndeplinească”.
XS
SM
MD
LG