Linkuri accesibilitate

Reuniunea de la Geneva a miniştrilor de externe ai ţărilor cu drept de veto în Consiliul de Securitate


Miniştrii de externe ai Rusiei, Statelor Unite, Marii Britanii, Franţei şi Chinei, cei cinci membri cu drept de veto ai Consiliului de Securitate ONU, s-au întîlnit la Geneva, în încercarea de a ajunge la o formulă de compromis privind rolul comunităţii internaţionale în Irak. Reuniunea de la Geneva este dedicată în fapt armonizării poziţiilor celor cinci faţă de noua rezoluţie referitoare la Irak introdusă de Statele Unite.

Înaintea reuniunii, ministrul francez de externe Dominique de Villepin a propus ca rezoluţia să conţină un calendar pentru numirea unui guvern provizoriu la Bagdad în termen de o lună, urmată de redactarea unui proiect de constituţie pînă la sfîrşitul anului, şi de alegeri primăvara viitoare.

Secretarul de stat american Colin Powell a calificat propunerea lui de Villepin drept nerealistă. Iată cum a calificat convorbirile de la Geneva şeful diplomaţiei britanice Jack Straw: „Discuţiile de la prînzul oferit de Secretarul general ONU Kofi Annan au fost foarte cordiale şi constructive. Indiferent de divergenţele existenţe, există un consens clar asupra justeţei acţiunii militare, asupra faptului că întreaga comunitate internaţională îşi recunoaşte responsabilitatea pe care o are faţă de irakieni şi faţă Naţiunile Unite, şi ceea ce discutăm, cum spuneam într-o atmosferă foarte cordială, este un pas înainte”.
XS
SM
MD
LG