Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


ca o soluţie de compromis la solicitarea Ungariei de rezolvare a situaţiei privind Statuia Libertăţii. Şeful guvernului de la Budapesta i-a cerut sprijin omologului său roman pentru proiectul comunităţii maghiare de reamplasare a Statuii libertăţii, monument dedicat Războiului de independenţă al Ungariei de la 1848.

Peter Medgyessy crede că maghiarii din Transilvania văd în acest monument un simbol al legăturii cu ţara de origine şi al reconcilierii dintre cele două ţări şi popoare.

În răspunsul trimis premierului maghiar, Adrian Năstase notează că la nivelul opiniei publice din România, există "o mare sensibilitate" faţă de mesajul reprezentat de Statuia Libertăţii, şi care este unul despre trecut şi nu despre viitor.

Liderul UDMR, Marko Bela este de acord cu soluţia de compromis propusă de Adrian Năstase, dar subliniază că data stabilită pentru dezvelirea monumentului generalilor de la Arad trebuie să rămînă 6 octombrie. Atunci se comemorează moartea celor 13 generali care au luptat alături de Ungaria la 1848.
XS
SM
MD
LG