Linkuri accesibilitate

Ceremoniile din Statele Unite legate de 11 septembrie


În Statele Unite şi în alte state ale lumii se comemorează 2 ani de la atacurile teroriste care au lovit America la 11 septembrie 2001 şi în urma cărora aproximativ 3000 de oameni au fost ucişi.

Ieşind de la o ceremonie religioasă dedicată comemorării victimelor de la 11 septembrie, preşedintele Statelor Unite George Bush a vorbit presei despre cei ucişi, dar şi despre eroismul supravieţuitorilor: „Ne reamintim vieţile pierdute, ne remintim faptele eroice, ne reamtim compasiunea şi decenţa concetăţenilor noştri în acea zi teribilă”.

La Ground Zero în New York, 200 de copii ai unora din victimele atacului au citit pe rînd numele tuturor celor 2795 de oameni ucişi în turnurile gemene de la World Trade Center. În timp ce copiii rosteau numele celor ucişi secretarul de stat american Colin Powell a declarat:

„ Acum doi ani, patria noastră şi întreaga lume au fost martorii unor acte inimaginabile de oroare, dar şi de un eroism de neuitat, unor acte de nemaîntîlnită cruzime, dar şi al unor acte de compasiune ieşite din comun. Dar noi nu ne-am mărginit la a reacţiona cu tristeţe şi furie. Sub conducerea Americii, naţiuni din întreaga lume s-au adunat într-un efort istoric de a şterge teroismul de pe faţa pămîntului”.

La rîndul său, ministrul apărării Donald Rumsfeld a spus: „Să ni-i reamintim pe cei care au murit la New York, la Pentagon, în munţii din Afganistan, în deşerturile din Irak, şi să ne reangajăm în cauza pentru care au murit aceşti oameni şi în misiunea noastră – trimful libertăţii asupra tiraniei”.

Mesaje de simpatie pentru victimele atacurilor de la 11 septembrie au venit din întreaga lume. Ministrul rus de externe Igor Ivanov a declarat că ziua în care norul negru de praf declanşat de prăbuşirea celor doi zgîrie nori a întunecat cerul de la New York va rămîne în istoria omenirii.

Premierul spaniol Jose Maria Aznar a spus că atacurile teroriste de la 11 septembrie au fost îndreptate împotriva civilizaţiei, împotriva tuturor acelora care împărtăşesc valorile libertăţii şi ale democraţiei.

Premierul John Howard al Australiei a declarat că e posibil ca războiul împotriva terorismului să fie unul de lungă durată, aşa cum a fost şi Războiul Rece.
XS
SM
MD
LG