Linkuri accesibilitate

Reacţii internaţionale la asasinarea ministrului de externe suedez


Liderii politici europeni au deplîns asasinarea Annei Lindh. La sediul Comisiei europene de la Bruxelles drapelele au fost arborate în bernă, iar preşedintele comisiei Romano Prodi şi comisarul european pentru mediu Margot Wallstrom, politician suedez, au organizat o conferinţă de presă pentru a omagia personalitatea ministrului suedez de externe.

Romano Prodi a declarat cu acest prilej că Anna Lindh a fost un adevărat lider european. Romano Prodi: „Doamna Lindh a fost una din cele mai influente figuri din viaţa politică a Suediei, o personalitate puternică, o femeie admirată şi respectată de toţi”

Margot Wallstrom a declarat la rîndul ei: „Acesta atac este şi unul îndreptat împotriva democraţiei din Suedia şi din restul Europei, avînd în vedere că s-a petrecut la lumina zilei într-o mare capitală euorpeană. Este important că toate partidele politice din Suedia au căzut de acord ca referedumul asupra monedei euro să se desfăşoare conform planului, pentru că nu trebuie să permitem ca violenţa să întrerupă procedurile democratice din nici o ţară”.

Ministrul britanic de externe Jacks Straw a spus că uciderea Annei Lindh este înspămîntătoare şi a adăugat că diplomatul suedez a reprezentat tot ce a avut mai minunat Suedia şi Europa. Premierul norvegian Kjerl Magne Bondevik a declarat că această crimă este un atac împotriva societăţii deschise a Scandinaviei.

În opinia premierului danez Anders Fogh Rasmussen, Anna Lindh a fost o persoană competentă, respectată şi angajată. Ministrul italian de externe Franco Frattini, a cărui ţară deţine actualmente preşedinţia Uniunii Europene, a spus că asasinarea Annei Lindh este o pierdere teribilă pentru întreaga Europă.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG