Linkuri accesibilitate

Mai multe variante de participare UE în cadrul forţelor de menţinere a păcii în Transnistria


Şeful Misiunii OSCE la Chişinău, William Hill a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că în discuţie se află mai multe variante de participare a trupelor Uniunii Europene în cadrul forţelor de menţinere a păcii în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Referindu-se în context la propunerea preşedinţiei olandeze a OSCE, William Hill a spus că aceasta nu a fost deocamdată nici acceptată, nici respinsă nici la Chişinău, nici în alte capitale. Oficialul şi-a expus viziunea sa asupra felului în care ar trebui să arate viitoarea forţă de menţinere a păcii în regiune: „O variantă pe care am aprecia-o foarte mult este cea a participării trupelor europene în cadrul unor forţe multinaţionale de menţinere a păcii. Această operaţiune trebuie să decurgă sub egida OSCE, trebuie să fie limitată ca timp şi să includă un contingent militar redus numeric”.



Amintim că la începutul lunii iulie preşedinţia olandeză a OSCE a lansat neoficial idea trimiterii în Transnistria a unui contingent european de menţinere a păcii. Ieri, propunerea a fost oficializată, prin vocea presedintelui OSCE, Jaap de Hoop Scheffler, ministru olandez de Externe, într-un mesaj adresat ieri Congresului Statelor Unite ale Americii.

Chişinăul a evitat să se pronunţe pe marginea acestei propuneri, iar Tiraspolul s-a arătat categoric împotrivă, menţionând că a solicitat deja Moscovei să conducă o viitoare misiune de pacificare în regiune.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG