Linkuri accesibilitate

Ministerul Educaţiei: Senatul Universităţii din Cluj trebuie să propună înfiinţarea unor facultăţi în limba maghiară


Conducerea Ministerului Educaţiei apreciază că propunerea de înfiinţare a unor facultăţi cu predare în limba maghiară la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca trebuie iniţiată, conform autonomiei universitare, de Senatul instituţiei şi precizează că nu a primit o rezoluţie a forului respectiv.

Pînă în acest moment, Ministerul nu a primit rezoluţia senatului Universităţii clujene în această problemă, ci doar un raport al unei comisii alcătuite pentru a analiza şi propune măsurile pe care le-a considerat potrivite, se arată într-un comunicat.

Conducerea Universităţii Babeş-Bolyai consideră că o separare a facultăţilor pe criterii etnice "va antrena distrugerea unei atmosfere de cooperare" şi va declanşa conflicte inutile pentru a împărţi clădiri, spaţii didactice, biblioteci, birouri sau laboratoare, comunica duminică Biroul de presă al instituţiei de învăţămînt.

Preşedintele UDMR, Marko Bela a cerut PSD îndeplinirea prevederii din protocolul cu UDMR referitoare la înfiinţarea a două facultăţi maghiare în cadrul UBB. "Se aşteaptă acum analiza din Senatul UBB. Sper ca Senatul să aibă o opinie pozitivă. Guvernul va lua decizia de înfiinţare a celor două facultăţi, iar hotărîrea de guvern poate să fie luată şi dacă Senatul va da un aviz negativ", a susţinut preşedintele UDMR.
XS
SM
MD
LG