Linkuri accesibilitate

Guvernul de la Kabul dezminte relatarea că ar negocia cu luptători talibani


Guvernul central al Afganistanuluii a dezminţit informaţia potrivit căreia Kabulul ar fi început negcoieri cu luptători Taliban în încercarea de a pune capăt luptelor din provincia Zabul din sudul ţării.

Purtătorul de cuvînt guvernamental Jawed Lusin a declarat Europei Libere că relatarea în acest sens a Agenţiei Islamice de Presă nu este adevărată: „Aceste relatări seamănă confuzie în mineta oamenilor, ele sînt false. Guvernul afgan este guvernul tuturor afganilor, iar Afganistanul ţara tuturor afganilor, iar pentru terorişti nu este loc în această ţară. Şi cînd vor încerca să ridice capul, nu vor fi negocieri, ci luptă”.

Potrivit relatării agenţiei islamice de presă, în patru districte din provincia Zabul ar fi avut loc tratative conduse chiar de un reprezentat guvernamental Abdul Rehman Hotak. Aceeaşi relatare spune însă că Hotak ar fi iniţiat contacte cu miliţiile Taliban sub autoritatea guvenatorului provinciei Zabul Hafizulah.

Şeful securităţii din această provincie este citat de France Presse cu declaraţia că oficialităţi din Zabul ar fi început tratative cu talibanii pentru a le cere să renunţe al Jihadul declarat împotriva forţelor de coaliţie.

Între timp timp, forţele coaliţiei conduse de Statele Unite continuă o amplă operaţiune de anihilare a luptătorilor talibani şi membrilor al Qaida într-o zonă muntoasă a provinciei Zabul. Operaţiunea „Mountain Viper” a început sîmbătă cu lovituri aeriene împotriva poziţiilor unor luptători Taliban şi Al Qaida despre care se spune că s-au regrupat în districtul Daychopan al provinciei.
XS
SM
MD
LG