Linkuri accesibilitate

Scăderea drastică a debitelor pe cursurile de apă din judeţul Arad


Seceta prelungită a dus la scăderea drastică a debitelor pe cursurile de apă din judeţul Arad. Potrivit hidrologilor, se înregistrează cele mai mici cote ale apelor din ultimii 20 de ani, raportat la această perioadă a anului.

Conducerea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Arad afirmă că debitele scăzute ale rîurilor au accentuat şi poluarea pe cursurile de apă, concentraţiile de substanţe poluante crescînd de cîteva ori.

Potrivit măsurătorilor făcute în ultimele zile, Mureşul are, în municipiul Arad, un debit de numai 50 de metri cubi pe secundă, în timp ce în mod normal pentru luna august debitul ar trebui să fie de 135 metri cubi pe secundă. Pe Crişul Alb, la Chişineu-Criş, s-a înregistrat un debit de numai 1,6 mc/s, faţă de 5 mc/s cît este considerat normal. Nivelul apei nu depăşeşte nouă centimetri, de patru ori mai mic decît cota normală.

Ministerul Sănătăţii a fost nevoit să ia măsuri de urgenţă pentru prevenirea unor epidemii ce ar putea apărea ca urmare a scăderii debitelor apelor curgătoare, un comandament special fiind creat pentru supravegherea aprovizionării cu apă potabilă la nivelul întregii ţări.
XS
SM
MD
LG