Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


pentru o rezoluţie care să sporeassă efectivele militare pentru garantarea securităţii. „Nu este exclus - spune secretarul general ONU - ca în Consiliul de Securitate să se decidă transformarea operaţiunii din Irak într-o forţă multinaţională cu mandat ONU, o forţă care să acţioneze în teren şi în care să fie implicate şi alte ţări. Dar, desigur, aceasta nu ar implica numai împărţirea sarcinilor, ci şi a puterii de decizie şi a răspunderii.”

Declaraţiile au fost făcute după consultările pe care Kofi Annan le-a avut la New York cu şeful diplomaţiei britanice Jack Straw, care anterior excludea orice diluare a autorităţii conducerii militare a Statelor Unite în Irak.

Întrebat ce crede despre o sporire a autorităţii ONU în Irak ca bază a implicării în teren a armatelor unor ţări precum Franţa, Germania sau Rusia, preşedintele Statelor Unite George Bush a dat un răspuns rezervat, afirmînd că sînt în curs tratative asupra unei noi rezoluţii ONU şi că administraţia americană susţine că Naţiunile Unite trebuie să joace în Irak “un rol vital”.
XS
SM
MD
LG