Linkuri accesibilitate

Convorbiri Annan - Powell pentru sporirea masurilor de securitate in Irak


Secretarul general ONU Kofi Annan şi şeful diplomaţiei americane Colin Powell se pregătesc să discute la New York despre modalităţile prin care comunitatea internaţională ar putea fi încurajată să continue să se implice în Irak, în pofida atentatului de la sediul Naţiunilor Unite de la Bagdad. Potrivit unor oficiali americani, discuţiile s-ar putea concretiza într-un proiect de rezoluţie care să pună problema sporirii măsurilor de securitate în Irak.

Consiliul de Securitate afirmă într-o declaraţie că Organizaţia Naţiunilor Unite nu va avea reţineri în activitatea sa după atacul de la Bagdad care a omorît 20 de persoane între care şi pe emisarul special ONU pentru Irak, Sergio Vieira de Mello. Anterior, Kofi Annan a declarat că în Irak au fost făcute greşeli atît de către organaizatia sa cît şi de Statele Unite.

Secretarul general ONU a insistat însă asurpa faptului că resposabilităţile de securitate în Irak revin Statelor Unite. Ministrul american al apărării Donald Rumsfeld a răspuns spunînd că militarii Statelor Unite “nu pot garanta securitatea fiecărei străzui din Irak” şi a adaăugat că în opinia sa nu este nevoie de o suplimentare de trupe.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG