Linkuri accesibilitate

William Hill ingrijorat de atitudinea Tiraspolului in chestiunea evacuarii armamentului rusesc


Şeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, William Hill consideră că, din punct de vedere tehnic, Federaţia Rusă mai poate reuşi să-şi retragă muniţiile şi patrimoniul militar din Transnistria pînă la sfîrşitul anului, “dacă procesul de evacuare va fi reluat rapid”.

“Sîntem foarte îngrijoraţi că autorităţile transnistrene nu permit evacuarea garniturilor de tren şi efectuarea altor lucrări legate de evacuare. Îngrijorarea noastră este foarte mare, ţinînd cont de condiţiile politice. Încercăm să găsim o soluţie, însă nu am reuşit deocamdată”, a declarat William Hill într-un interviu acordat Europei Libere.

În opinia şefului Misiunii OSCE, procesul de evacuare ar trebui reluat cel tîrziu pînă la mijlocul lui septembrie, “altfel Rusiei îi va fi dificil să-şi îndeplinească angajamentele în termen”. William Hill a declarat că “comunitatea internaţională va încerca, fără a exclude aplicarea unor sancţiuni, să convingă autorităţile transnistrene că trebuie să contruibuie la evacuarea în termen a arsenalului militar rusesc”.

Procesul de evacuare a muniţiilor continuă să fie blocat de aproape două luni de către liderii separatişti transnistreni, care cer Rusiei să-şi onoreze promisiunea de a compensa retragerea prin iertarea unei părţi din datoriile pentru consumul de gaze naturale în mărime de 100 de milioane de dolari.
XS
SM
MD
LG