Linkuri accesibilitate

Atentatul de la Bagdad condamnat de comunitatea internationala


Într-o declaraţie făcută la puţin timp după atentatul de la Bagdad, şeful administraţiei americane George Bush a exprimat hotărîrea Statelor Unite şi a ONU de a continua reconstrucţia Irakulu: „Irakul se află ireversibil pe calea autoguvernării şi păcii, iar America şi prietenii ei de la Naţiunile Unite vor fi alături de poporul irakian cînd acesta îşi va reclama dreptul la propriul sau stat şi la propriul lui viitor”.

Atacul - nerevendicat - a fost condamnat de lideri din întreaga lume. Guvernele din China, Japonia, Singapore, Australia, Indonezia, Noua Zeelandă şi Timorul de Est s-au alăturat celorlalte ţări care au condamnat atacul de la Bagdad, omagiind personalitatea lui Vieira de Mello şi activitatea sa în diverse puncte de pe glob.

Între altele, veteranul diplomat de origine braziliană a fost guvernator de facto al Timorului răsăritean între decembrie 1999 şi mai 2002 după ce respectivul teritoriul s-a desprins în condiţii violente de Indonezia. În mesajul său, preşedintele Timorului, Xanana Gusmao a declarat că ţara sa a pierdut la Bagdad “un prietent de neuitat”.
XS
SM
MD
LG