Linkuri accesibilitate

Emisarul ONU pentru Afganistan pledează pentru extinderea ariei de acţiune a forţelor ISAF


Emisarul special ONU pentru Afganistan Lahdar Brahimi consideră crucială extinderea ariei de acţiune şi în afara Kabulului a celor 5000 de militari ai forţei internaţioanle ISAF pentru a rezolva problemele de securitate cu care întregul Afganistan continuă să se confrunte.

Brahimi a avut o întîlnire cu reprezentanţii Consiliului de securitate cărora le-a cerut să autorizeze extinderea respectivă şi a declarat după întrevedere că sporirea măsurilor de securitate în Afganistan este necesară în perspectiva organizării unor alegeri corecte anul viitor în luna iunie.

Declaraţiile emisarului special ONU au fost făcute după izbucnirea unui val de violenţă în Afganistan în care doar ieri şi-au pierdut viaţa peste 60 de persoane şi alte zeci au fost rănite. De asemenea, guvernul de la Kabul a demis miercuri guvernatorii a două provincii pe care administraţia centrală afgană nu a reuşit să-i ţină sub control.

Ambasadorul american la Natiunile Unite John Negroponte a anunţat că este posibil ca în curînd NATO, care a preluat recent comandamentul ISAF, să ia în consideraţie lărgirea ariei de garantare a securităţii şi în afara capitala afgane, o cerere de altfel de multe ori repetată şi de preşedintele afgan HAMID KARZAI.
XS
SM
MD
LG